A katasztrófa elkerülése, vagyis a biztonsági mentés fontossága

Biztosan te is találkoztál már a biztonsági mentés fogalmával, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy sokakat egyáltalán nem foglalkoztat ez a téma. Tedd fel magadnak a kérdést:

Mi történne, ha holnapra minden adat eltűnne a gépedről?

Nos, ha te is azok közé az emberek közé tartozol, akiknek a fél életük és munkájuk a laptopjuk merevlemezén van, akkor ez az esemény valószínűleg igen fájdalmas és drága tapasztalat lenne. Utána garantáltan elgondolkodnál azon, hogy mit csináltál rosszul.

Még mielőtt ez megtörténne, eláruljuk: nem készítettél biztonsági mentést.

A biztonsági másolat koncepciója rém egyszerű, hiszen mindössze arról van szó, hogy a számunkra fontos adatokat egyszerre több helyen tároljuk. Ezt azonban számtalan különféle módon valósíthatjuk meg.

Első lépésként nézzük meg, hogy milyen adattárolók közül választhatunk, ha biztonsági mentésről van szó!

Optikai adattároló

Az optikai lemezekre (CD, DVD, Blu-Ray) történő archiválás ma már sokkal kevésbé általános, mint az előző évtizedben, köszönhetően az egyre nagyobb és mind olcsóbban elérhető merevlemezek és pendrive-ok elterjedésének.

A lemezek írása körülményes, ráadásul utólag nem is módosíthatók az így konzervált adatok. Cserébe áruk alacsony, és mivel semmilyen egyéb alkatrészt nem tartalmaznak, nem kell tartanunk az adattároló spontán meghibásodásától.

Külső merevlemez

A külső HDD akkor praktikus, ha sok adatot (több száz GB) szeretnénk egy helyre menteni, amelyek akár naponta változhatnak.

Egy külső merevlemezzel lehetőségünk van erre, használata gyors és egyszerű. Mivel azonban mégis csak egy mechanikus, mágneses elven működő valamiről van szó (hacsak nem SSD-ről beszélünk), nem árt, ha kellő óvatossággal bánunk vele.

Pendrive

A pendrive, mint biztonsági háttértár használata a külső merevlemezekhez hasonlóan gyors és egyszerű, tárolókapacitása azonban még nem érte el azt a szintet, ahol ma a HDD-k tartanak.

Cserébe kevésbé sérülékeny, kisebb helyet foglal, nyugodt szívvel utazhatunk vele, és összességében nem kell annyira óvnunk, mint egy külső HDD-t. Praktikus lehet, ha nincs szükségünk akkora kapacitásra, amekkorát egy külső HDD tud nyújtani, vagy ha nem jelent gondot, hogy adataink több háttértárra vannak szétszórva.

Kézi mentés

Miután kiválasztottuk a céljainknak megfelelő adathordozót, azt kell kitalálnunk, hogy milyen módon fogjuk a mentéseket elvégezni.

A legkézenfekvőbb az, ha egyszerűen csak átmásoljuk a fontos adatokat a választott háttértárra, tetszőleges gyakorisággal, „amikor éppen eszünkbe jut” alapon.

Sok esetben ez már elég lehet ahhoz, hogy meglegyen a lelki békénk, de ha szükséges a napi mentés, akkor jobban járunk, ha automatizáljuk a folyamatot.

Backup szoftverek

A mentés automatizálására számtalan ingyenes szoftver létezik, ilyenek többek között a Cobian Backup vagy a Veeam Endpoint Backup.

Elég, ha egyszer beállítjuk, hogy mely fájlokat és mappákat szeretnénk biztonságban tudni, a szoftver pedig automatikusan elvégzi a mentést az általunk beállított gyakorisággal, vagy gombnyomásra bármikor.

Így biztosak lehetünk abban, hogy nem marad el a mentés feledékenység miatt, ráadásul nem kell egyenként átmásolnunk a fájlokat és mappákat.

Felhő

Ha saját magunkban nem bízunk, rábízhatjuk fontos adatainkat valamelyik felhőszolgáltatóra. Ilyenek a OneDrive, a Google Drive és a Dropbox.

Mindössze annyi a dolgunk, hogy beállítjuk a felhőbe szinkronizálandó mappákat, így még ha le is égne a házunk, legalább az adataink megmaradnak.

Paranoiásabb felhasználóknak nem javasolnánk ezt a módszert, hiszen egyrészt a felhőnkbe akár illetéktelenek is betörhetnek, másrészt sokan nem szívesen töltik fel a privát dolgaikat egy személytelen multi tárhelyére, ahol aztán ki tudja, mit kezdenek az adatokkal.

Lemezkép készítés

Lemezkép készítése akkor jöhet szóba, ha rendszerünket egy az egyben szeretnénk letükrözni. A HDD meghibásodása esetén egy lemezképről történő visszaállítás után ugyanabban az állapotában találhatjuk a rendszert, ahogyan lementettük.

Nincs szükség az oprendszer és a programok újratelepítésére, hiszen minden a helyén van. Többek között az Acronis True Image is alkalmas lemezkép készítésére és visszaállításra.

Váratlan adatvesztés bárhol, bármikor előfordulhat, de a laptopos felhasználók különösen veszélyeztetettnek tekinthetők ebben a kérdésben, hiszen egy sokat utaztatott HDD nagyobb eséllyel hibásodik meg, ráadásul a lopás veszélye is fennáll.

A konklúzió persze mindig ugyanaz: óvd meg az adataidat, hogy ne utólag kelljen bosszankodnod!

Hozzászólások

hozzászólások

HRichard

Mióta az eszemet tudom, vonzanak a kütyük. Első számítógépes élményem talán egy Amstradhoz köthetőek. Ezt egy saját C64 követte. Majd jött a PC. A szakmában dolgoztam szervizesként, terméktesztelő újságíróként és rendszerinformatikusként. Azt hiszem Nerd vagyok :). Írásaimmal célom, hogy olvasóink könnyebben eligazodjanak a tech világ útvesztőiben. - Hartl Richard Julien